Petua orang lama, bawang putih baik untuk kesihatan. Yang
mana antara kebaikannya , bagi ibu yang berpantang selepas bersalin dapat
membantu pengeluaran angin dalam badan, mengurangkan tekanan darah tinggi, juga
dapat membanyakkan susu.
Sungguh masa berpantang dulu mak selalu masukkan bawang
putih dalam setiap masakan.. perghh boleh tahan jugaklah bau dia.. kalau suka
tu tak pa lah.. tp utk mereka yang kurang enak dengan bau tu mesti tak sukan
kan..
Jom kita tengok apa istimewanya Garlic complex Shaklee ni…
Kelebihan yang terdapat pada Garlic Complex keluaran Shaklee
adalah Galic Complex diperbuat daripada bawang putih jenis premium yang ditanam
secara organik di California, USA diwaktu musim panas dan bebas 100% daripada
penggunaan racun perosak.
Pembuatan supplement Garlic Complex dilakukan pada terkawal
iaitu pada suhu bilik tanpa haba semata-mata untuk mengekalkan pengaktifan
Allicin pada tahap 100%. (tidak semua garlic yang dijual dipasaran mempunyai
Allicin aktif. Allicin merupakan sebatian organosulfur yang terkandung dalam
bawang putih yang mempunyai kelebihan sebagai antibakteria dan anti kulat, dan
mempunyai sifat penyembuh.
Keistimewaanya;
Kepentingan Supplement Garlic Kepada Kesihatan Tubuh
1. Meningkatkan tahap
sistem penghadaman, fungsi jantung yang baik kerana
mengandungi
ekstrak spearmint.
2. Merupakan
Antibiotik semulajadi yang selamat dan sangat bagus untuk pertingkatkan
sistem keimunan
badan supaya boleh menghalang sakit berjangkit seperti selesema,
kulat, kuman,
virus dan yis candida
3. Membantu atasi
masalah alergi dengan meningkatkan keimunan terhadap penyakit
alergi seperti
hidung yang sensitive, sinus, alergi, asthma, selesema dan hepatitis
4. Meningkatkan dan
membantu dalam masalah sistem penghadaman seperti kembung
perut, senak perut, ulser gastrik dan
ketidakhadaman.
5. Menstabilkan
tekanan darah tinggi dengan pengambilan konsisten 2-4 biji tablet Garlic
sehari selepas
makan. Garlic dapat mengeluarkan raksa, plumbum, kadmium yang
merupakan logam
toksik dalam tubuh dengan pantas. Logam toksik ini antara
penyebab tekanan
darah tinggi meningkat.
6. Melindungi sel-sel
darah dari kemusnahan yang disebabkan kehadiran logam dalam
tubuh dan
sekaligus menghalang kerosakkan hati oleh bahan kimia yang terkandung
dalam tubuh tanpa
kita sedari.
7. Membantu
menurunkan paras kolestrol, LDL, trigliserid dan kelikatan darah,
mengurangkan
bekuan darah, meningkatkan HDL, melindungi jantung dan menghalang
strok dan
penyakit koronari.
8. Membantu merawat
kanser serta membantu mengurangkan peratusan bahan
pencetus kejadian
kanser iaitu Nitrosamine. Garlic merupakan anti-oksidan kerana
mengadungi
sebatian selenium+germanium+acid amino yang melindungi tubuh
dari radikal
bebas yang merupakan antara penyebab kanser.
9. Mengelakkan Odema iaitu air tekumpul dalam badan terutama
pada kaki dan
pergelangan kaki
10. Membantu menangani masalah organ-organ pernafasan
tersumbat akibat batuk dan
brokitis yang
berterusan, sakit kerongkong, selesema dan resdung (sinus)
11. Bagi yang mempunyai Diabetes - Garlic dapat meningkatkan
pengeluaran insulin dan
meransang hati
untuk mengawal gula dalam darah
12. Mampu melawan bakteria dan smeua jenis jangkitan pada:
- Kerongkong
& Telinga (throat & ear infection)
- Perut memulas
(stomach upset)
- Cirit-birit
(Diarrhea)
- Bronkitis
- Luka-luka
(infected wounds)
- Jangkitan yang
berulang-ulang seperti telinga, kerongkong, gusi, mulut, dada,
sistem air
kencing
Sekiranya anda atau ahli keluarga dinasihatkan mengambil
ubat antibotik untuk melawan jangkitan penyakit seperti selesema, batuk,
cirit-birit dll dan anda berasa khuathir akan kesan sampingan antibiotik untuk
kesan jangka masa panjang, cepat-cepatlah ambillah supplement garlic yang
antara kebaikkannya merupakan antibiotik 100% semulajadi, tanpa bahan kimia,
perasa, gula dah bahan sintetik yang
memberi kesan pada kesihatan.
**NOTA:
Nitrosamines yang digunakan dalam pembuatan sesetengah
kosmetik, racun perosak, dan dalam
kebanyakan produk getah. Dalam industri makanan, nitrosamines dihasilkan dari
nitrit dan amina sekunder, yang sering berlaku dalam bentuk protein.
Pembentukan nitrit dan amina sekunder
hanya boleh berlaku di bawah keadaan tertentu, termasuk keadaan yang kuat
berasid seperti perut manusia. Suhu yang tinggi, seperti dalam menggoreng, juga
boleh meningkatkan pembentukan nitrosamines. Kehadiran nitrosamines boleh
dikenal pasti oleh tindak balas Liebermann itu. [3]Di bawah keadaan berasid,
nitrit membentuk asid nitrus (HNO2), yang berproton dan terpisah kepada kation
nitrosonium N ≡ O + dan air: H2NO2 + = H2O + NO +. Kation nitrosonium
kemudiannya bertindak balas dengan amina untuk menghasilkan nitrosamine. [4]
Proses-proses ini membawa kepada tahap nitrosamines dalam banyak jenis bahan
makanan terutamanya bir, ikan, dan hasil sampingan ikan, dan juga dalam daging
dan produk keju diawet dengan nitrit penjerukan garam.
sumber:en.wikipedia.org
No comments:
Post a Comment